u u t i s e t
a r v o s t e l u t
e n n a k o t
a r t i k k e l i t
h a r d w a r e
k i l p a i l u t
y l l ä p i t o
b b s
a r k i s t o
p a l a u t e


Domain-paketit alkaen 98 € / vuosi. www.neutech.fi 
Legendaarisin elokuvarepliikki on..


Yipee-ki-yay, motherfucker
I'll be back!
Legendaarista!
I am your father!
No ei mikään näistä!

Arvostelu


 
 Rapala Pro Fishing
Julkaistu: Kesä 2005
Alusta: PC (myös Xbox, PlayStation 2, GBA)
Peligenre: Kalastuspeli
Ikäraja: 3
Arvostelukappale: Rapala
Linkit: Activision Value, FUN labs
Minimi: Windows 98/2000/ME/XP, 700Mhz, 128/256 (XP) Mt RAM, 32 Mt DirectX 8.1, 650 Mt
Arvostelija: Antti Iiskola

  

Jostain syystä kalastuspelejä on tehty käsittämättömän paljon. Kun miettii, mistä kalastus oikeasti koostuu, alkaa väkisinkin ihmetellä, että miten ihmeessä tästä urheilulajista saa väännettyä kiinnostavaa pelattavaa digitaaliseen muotoon. Ilmeisesti jollakin on parempi käsitys asiasta kuin minulla, sillä markkinoille on jälleen ilmaantunut uusi kalastuspeli, Rapala Pro Fishing.

Rapala Pro Fishingin idea on yksinkertainen. Tarkoitus on napata mahdollisimman suuria kaloja mahdollisimman lyhyessä ajassa. Jos onnistut voittamaan turnauksen, saat käyttöösi lisää vieheitä, siimoja, vapoja tai keloja. Jos oikein hyvä tuuri käy, aukeaa uusia alueita koluttavaksi.

 

Ihan alussa pelaaja istutetaan veneeseen seuranaan aito punaniska, joka lausuu kannustavia kommenttejaan aina, kun pelaaja epäonnistuu heitossaan tai siiman sisäänkelauksessa. Tätä tapahtuu sen verran usein, että äijän kommentteihin kyllästyy nopeammin kuin saa koukun kiinni poskeensa. Tietysti on mahdollista käyttää “Easy Casting” -vaihtoehtoa, jolloin vieheen lennättäminen vaatii ainoastaan hiiren napsautuksen halutussa paikassa. Tosimiehet heittävät kuitenkin “manuaalisesti”, eli PC-versiossa hiirtä heiluttelemalla ja nappeja oikeaan aikaan painamalla.

Jos kaikki menee putkeen, viehe lentää lähelle haluttua paikkaa ja kuvakulma siirtyy veden alle. Hiirtä liikuttelemalla ja nappeja painamalla simuloidaan vavan ja kelan käyttöä ja viehe liikkuu veden alla kuten pelaaja haluaa. Näin siis teoriassa. Usein kävi kuitenkin niin, että viehe ui, miten halusi ja pelaaja yritti pitää kätensä liikkumatta, ettei viehe taas päättäisi kadota kaislikon sekaan. Plussaa siitä, että vieheiden liike veden alla näyttää melko luonnolliselta.

Muutenkin grafiikka on ihan mukiinmenevää. PC:llä näkee, että visuaalinen ulkoasu on suunniteltu konsoleita silmällä pitäen, mutta peli on silti ihan katseltavaa. Varsinkin vedenalaiset maisemat ovat nättejä silloin, kun kamera ei hyppelehdi horkkatautisesti ympäriinsä. Veden päällä palikkamaisuus haittaa hieman, mutta hienot valoefektit ja veden liikkeet pelastavat paljon. Ääniefekteistä ei ole paljoa sanottavaa, eikä se vähäkään ole positiivista.

 

Vaikeustaso on Rapala Pro Fishingissä taivaissa. Pelkästään heittämisen opiskeluun saa helpoimmallakin tasolla käyttää tuntikausia. Ja kun heittäminen vihdoin alkaa sujua, kalojen nappaaminen ei niin vain onnistukaan. Peli tuntuu harvinaisen lineaariselta, sillä joka kentässä ovat ne tietyt paikat (kaislikot, sillan aluset yms.), joista kaloja saa. Muualta on turha yrittää, sillä hyvällä tuurillakaan kaloja ei näy muualla kuin ennalta määrätyissä kohteissa.

Lisäksi vaikeustasolla on ilmeisesti pyritty pitkittämään pelikokemusta, sillä kun on ensimmäisen kalansa napannut, ei pelillä ole enää juurikaan tarjottavaa. Loppuaika meneekin sitten lisää kaloja keräillessä ja erilaisia viehe- ja väriyhdistelmiä kokeillessa. Suomessa tätäkin myydään jostain syystä täydellä hinnalla, vaikka muualla maailmassa peli julkaistiin alunperinkin ale-hintaisena Activision Value -sarjassa.

 

Rapala Pro Fishingistä jää tyhjä olo. Tässäkö tämä nyt oli? Missään vaiheessa ei koe suuria onnistumisen tunteita, eikä tyhjänpäiväinen heittely jaksa kauaa kiinnostaa. Mitään tavoitetta tai päämäärää pelissä ei oikeastaan ole, suurin osa kaloistakin palautetaan takaisin oikeaan elinympäristöönsä eikä niiden päitä laiteta seinälle näytille. Jos väkisin pitäisi keksiä jotain positiivista, niin Rapala Pro Fishing on täysin väkivällaton, seksitön ja täydellisen korrekti. Pelihahmoistakin löytyy niin naisia kuin miehiäkin ja myös vähemmistöjen edustajia. Kokonaisuutena Rapala Pro Fishing on hajuton, mauton ja tylsä pelikokemus.

Kalastuspeleistä kiinnostuneiden kannattaa tsekata esimerkiksi The World of Computer Fishing Games.-
30.7.2005


  

    Hyvää
+ Grafiikka mukiinmenevää
+ Sopii koko perheelle

   Huonoa
- Missä tavoitteet...
- tai pelaajan palkitseminen?
- Epämääräinen pelattavuus
- Korkea vaikeutaso

Lyhyesti
Mauton kalastuskokemus


 65